De 5 voor 12 reorganisatie

Als ondernemer zit je er financieel bovenop. Zo weet je bijvoorbeeld hoeveel maanden je het nog met je reserves kunt uitzingen voordat je de salarissen niet meer kunt betalen. Je hebt je financiële man al opdracht gegeven om betalingen aan leveranciers uit te stellen en jullie hebben intussen bekeken of er extra krediet bij de bank te regelen is. Nul op rekest. Wat nu?

Saskia Schlaghecke

(Re)organisatieadviseur, mediator (ADR-register) en jurist arbeidsrecht

Als er geen reserves meer zijn – en daarmee beperkte financiële middelen – zijn er nog maar enkele opties. Of je vraagt je faillissement aan, maar dat is de afslag die je liever mist. Alternatief is flink snijden in de kosten. Dat laatste kan een geluk bij een ongeluk zijn. Daarbij kan ZIP je namelijk uitstekend helpen!

Reddingsboei

Wij noemen dit een ‘5 voor 12 reorganisatie’. Onze aanpak blijkt dé reddingsboei voor veel organisaties. Tijd is je grootste vijand. Er moeten snel de juiste keuzes gemaakt worden. Je persoonlijke betrokkenheid is immens. Maar waarom vergroot onze samenwerking de kans op succes?

Zuurstof

Om te beginnen kijken we objectiever. Met jou maken we een plan van aanpak om de kracht in je organisatie te houden. Is er een ondernemingsraad of PV bij de reorganisatie betrokken? Zijn er vakbonden in het spel? Jij weet als de beste welke functies en rollen er minimaal overeind moeten blijven om succesvol verder te kunnen. We snoeien louter loof om de rest van het bos zuurstof te geven. Idealiter hoeft er minder dan 25% van de medewerkers uit. Zijn dat er tegelijk minder dan 20, dan laveren we soepel door de beleidsregels van het UWV.

Ontslagregels

We volgen de juridische regels voor ontslag. Het gaat dan om een afspiegeling binnen functiegroepen en per leeftijdscategorie. We zorgen dat die ene voor jou onmisbare werknemer binnenboord blijft. Zie het zo dat wij de regels zo plooien dat we uitkomen waar jij wilt. Wij kennen de manoeuvreerruimte en passen deze creatief toe.

Extra financiële hulp

Wanneer we weten welke werknemers voor vertrek in aanmerking komen, maken we het financiële plaatje. Wij kunnen dan exact vertellen wat jouw kosten aan ontslagvergoedingen zullen zijn, of je voor een overbruggingsregeling in aanmerking kunt komen en wanneer jij de reorganisatie hebt terugverdiend. Als het nodig is, kijken onze financiële adviseurs mee. Ze zijn behendig in het aantrekken van extern geld en investeerders.

ZiP vindt het de uitdaging om de ‘argumentatie’ samen met jou waterdicht te krijgen. Op deze manier hebben we het UWV meestal niet meer nodig en komen we er rechtstreeks met de werknemers wel uit. Lijkt je dat zo tegen twaalven de beste oplossing? Wij helpen je van A tot ZiP!

Saskia Schlaghecke

(Re)organisatieadviseur, mediator (ADR-register) en jurist arbeidsrecht

Mogelijk ook interessante artikelen

CONTENT XL-POTLOOD

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-Contenter van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist iemand die wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Saskia Schlaghecke van ZiP Partners.

Lees meer

Saskia schlaghecke slaat nieuwe weg in met zip partners!

Saskia schlaghecke slaat nieuwe weg in met zip partners! Overal waar mensen samenwerken zijn conflicten, maar soms lukt het niet om een conflict zelf uit de wereld te helpen. Saskia Schlaghecke biedt bij ZiP Partners vanaf heden ‘conflictoplossing’ als dienstverlening aan en ondersteunt klanten bij het vinden van een nieuwe manier van samenwerken om terugkerend…

Lees meer

Een reorganisatie zoals bij Philips?

Een reorganisatie zoals bij Philips? Reorganiseren zoals Philips? Ook bij MKB reorganisaties zijn gelijkenissen. Bekijk het interview op RTL-Z en lees onze blog. Vandaag gaf ik een kort interview voor RTL-Z over de reorganisatie bij Philips. Waarom ze de vraag aan ZiP Partners voorlegden? Tenslotte reorganiseert ZiP Partners vooral bij MKB. En toch zijn er…

Lees meer