Laat jij jouw team boven zichzelf uitstijgen?
Vaak vertellen ondernemers mij dat de mensen in hun team niet lekker samenwerken. Dat ze langs elkaar heen communiceren. Dat er ‘ballen tussendoor glippen’. En dat er onnodige fouten worden gemaakt. De meest gehoorde bron van irritatie? Dat sommige medewerkers achterover leunen en weinig proactief zijn. Ze doen hun werk, maar kijken niet verder dan dat. Of ze zeggen ‘ja’ en doen ‘nee’.
Herkenning? Heb jij ook het idee dat jouw team veel effectiever kan werken als dit soort zaken worden opgelost? Door onze revisie haal je meer kracht uit jouw team; de motor van je organisatie.
Al jarenlang kom ik in bedrijven die het functioneren van (groepen) werknemers willen verbeteren. Dit blijft een uitdagende vraag om mee aan de slag te gaan, want mensen en situaties verschillen. En ja, ook bij ZiP is dat teamwork.
In drie stappen naar betere prestaties
Hoe we dat aanpakken? Allereerst maken we samen inzichtelijk wat er in het team – of binnen de organisatie – speelt. Met de medewerkers ontdekken we bijvoorbeeld welke ongewenste patronen er in de werkprocessen zijn ingeslepen en waarom ze doen wat ze doen. Die patronen wrikken we los, zodat er ruimte ontstaat om op een nieuwe manier te gaan werken.
Het verbinden van mensen is hierbij cruciaal. We verschaffen medewerkers een kans om anders met elkaar te werken. Het belangrijkste is dat ze er plezier in krijgen, samen ergens voor gaan. Het oude loslaten geeft soms eerst onrust, want hun houvast zijn ze tijdelijk kwijt. Maar het voordeel is dat werknemers zich ‘resetten’ en bereid zijn om hun manier van werken daardoor te veranderen.
Door ingesleten patronen los te wrikken, herijken medewerkers hun rol en ontstaat nieuwe teamdynamiek
Bij een aantal bedrijven waar we dit in het verleden hebben gedaan, is ervoor gekozen om in kleine teams evaluatiegesprekken te voeren. Ongeveer vier werknemers geven elkaar dan feedback. Hierdoor worden medewerkers zich én meer bewust van hun functioneren én er kan beter op prestaties worden gestuurd. Ook kan de lat per team of per afdeling hoger komen te liggen, waardoor iedereen naar zijn eigen prestaties gaat kijken.
Na het werken aan organisatieontwikkeling, verbeteren zowel de individuele prestaties van werknemers als de prestaties van het gehele team. Het team wordt hechter en medewerkers krijgen meer plezier in het samenwerken, sturen elkaar bij en vullen elkaar aan. Per saldo wordt ook de hele organisatie daarmee een stuk effectiever.
Persoonlijk ontwikkeltraject
Bij zo’n effectiviteitstraject zetten de meeste werknemers stevige stappen vooruit. In een enkel geval kan een medewerker achterblijven bij de verwachting. Een individueel verbetertraject, of liever gezegd een persoonlijk ontwikkeltraject biedt dan uitkomst. Met intensieve begeleiding maakt ook deze medewerker meters. Mits ze ‘willen’ en ‘kunnen’ en mits er nog voldoende draagvlak voor de medewerker is. Ontbreekt dit, dan kan je overwegen om het dienstverband te beëindigen. Dat klinkt hard, maar in de praktijk blijkt het weinig zinvol om veel energie te steken in een medewerker terwijl je vooraf eigenlijk al kunt zien dart er nauwelijks kans op slagen is. Dat is niet eerlijk richting de medewerker, maar ook niet naar het team en de mensen met wie deze samenwerkt.
Het is goedkoper om een matig functionerende medewerker door te ontwikkelen, dan een nieuwe aan te nemen
Alles draait dus om ontdekken, verbinden en verbeteren. En individuele competenties omzetten in synergie en teamwork. Benieuwd naar onze aanpak? Met de hulp van ZiP laat jij ook jouw team boven zichzelf uitstijgen. En niet een beetje, maar van A tot ZiP.